SPAM szűrés

“Az angol szó eredete egy angol konzervként forgalmazott hústermék (Spiced Pork And Ham), mely egy angol komikus filmjelenet (Monty Python’s Flying Circus egyik epizódja) alapján lett a “ránkerőltetett valami” jelölője.” (Forrás: Wikipedia)

Mi a Spam?

A Spam olyan tömegesen kiküldött reklám üzenet, amelyet a fogadó fél nem kért és nem akart. Ezek leggyakrabban E-mailen keresztül érkező reklámok.

Az E-mail spamek ellen minden lehetséges eszközzel harcolni kell, mivel rövid idő alatt óriási mennyiségben zúdíthatják ránk a reklámokat. Ez erőforrást, időt, energiát emészt fel, ami egész egyszerűen pénzt rabol tőlünk. Végiggondolta már, hogy mennyi pénzt veszít nap mint nap a kéretlen reklámlevelek miatt?

Minden egyes SPAM törlésével eltöltött perc a munkaidő elpocsékolása felesleges dolgokra. Kezdetben, mikor még csak egy-egy kéretlen reklámlevél jelenik meg a postafiókjában, nem tűnik olyan nagy dolognak az egész. De ezeknek a reklámleveleknek kellemetlen tulajdonsága, hogy egyre több lesz belőlük, és ennek a folyamatnak soha sincs vége. Ha nem harcol ellenük, egy idő után nem marad más megoldás, csak egy új email cím készítése, ami újabb felesleges költségekkel jár: minden partner értesítése, a névjegykártyán, honlapon, és minden reklámanyagban az email cím lecserélése.

A spam küldők óriási e-mail cím adatbázissal rendelkeznek és ezekre a címekre küldik ki reklámüzeneteiket. A reklámlevél küldője általában hamisított e-mail cím, így hiába is próbálunk válaszolni, kérve, hogy ne küldjön több ilyen típusú levelet, azt vagy senki nem kapja meg, vagy csak egy csodálkozó válaszlevelet kapunk, hiszen a címzettnek fogalma sem volt róla, hogy a nevében ilyen üzenetek lettek kiküldve.

Miért kapok SPAM-et?

Kéretlen reklámleveleket több okból is kaphat.

Néha Ön maga adja meg az email címét a SPAM küldőknek a tudtán kívül. Csak olyan helyen adja meg az email címét, amiben 100%-ig megbízik. Ha mindenképpen regisztrálni szeretne egy helyre, de nem biztos az üzemeltetőben, vagy hogy mire használják majd fel a címét, akkor csináljon egy új email címet valamelyik ingyenes szolgáltatónál. Ilyen a freemail.hu, vagy a gmail.com. A bizonytalan helyekre ezzel a címmel regisztráljon, és a munkahelyi címét tartsa biztonságban.

Lehet, hogy biztos benne, hogy sehova sem regisztrált a céges címével, mégis kap kéretlen reklámleveleket. Ez azért lehet, mert a SPAM-küldők rendelkeznek robot programokkal, amik pásztázzák a netet, és gyűjtik a honlapokon szereplő email címeket. Ezek az úgynevezett email arató programok. Ezek ellen csak a honlapon tud védekezni, lehetőleg szövegesen ne írja ki az email címét sehová a honlapon, mert így a robot programok könnyen megszerzik azt.

Hogyan védekezhetünk a SPAM-ek ellen?

A OneWeb által kidolgozott és 2006 óta sikerrel működtetett SPAMSTOP egy olyan szűrő rendszer, ami beépül az email-rendszerbe, és ott minden beérkező levelet megvizsgál. A SPAM leveleket kiszűri, és eldobja, vagy igény szerint egy külön mappába gyűjti, így a beérkezett leveleink között csak a számunkra fontos levelek fognak szerepelni.

A SPAMSTOP rendszer tőlünk is tanul. Ha a beérkezett leveleink között mégis megjelenik egy SPAM, akkor azt a kéretlen reklámlevelek közé soroljuk, a rendszer számára jelentjük. Ezt a SPAMSTOP megtanulja, és soha többé nem engedi a reklámot a fontos leveleink közé.